دانلود پایان نامه ارشد درمورد گیاه، ارگانوم، ریشه

ه اصلی به سه شاخه تقسیم شده و بعد به همین ترتیب شاخه های دیگری بر روی آنها تشکیل می شود. ریشه یا غده ها نیز در زیر سطح زمین توسعه می یابند. گل نر و ماده بصورت مجزا مرتب شده و بر روی همان بوته تشکیل می شوند. شکل میوه سه گوش و حاوی سه دانه است که قابل دوام بوده و برای انتشار گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. تعداد ریشه های غده ای و ابعاد آنها و تا حد زیادی در میان گونه های مختلف متفاوت است .ریشه کاساوا مخروطی و طویل است وبا گوشت سفت همگن در پوسته ای قابل تفکیک که حدود 1 میلیمتر ضخامت دارد و با رنگ قهوه ای و در قسمت خارجی زبر می باشد گوشت غده میتواند سفیدگچی یا زرد باشد . ممکن است اندازه طول ریشه از 30 تا 120 سانتیمتر و قطر آن 4 تا 15 سانتیمترو وزن 1 تا 8 کیلوگرم یا بیشتر برسد. ترکیب شیمیایی ریشه های کاساوا متفاوت است مطالعه 30 گونه در مکزیک نتایجی به شرح ذیل در بر داشته است ریشه های آن بسیار غنی از نشاسته است و حاوی مقادیر قابل توجهی از کلسیم، فسفر و ویتامین C می باشد. ولی فقیر از پروتئین است. در برگ این نوع گیاهان، منبع خوبی از پروتئین لیزین، اما کمبود اسید آمینه احتمالا متیونین و تریپتوفان است]66[.
جدول (2-2): در مورد آنالیز ریشه کاساوا و سیب زمینی است که در ماداگاسکار صورت گرفته است]46[.
کاساوا
سیب زمینی
% رطوبت
25/70
80/75
% مواد نشاسته ای
45/21
90/19
% قندها
13/5
40/0
% پروتئین
12/1
80/2
% چربی ها
41/0
20/0
% فیبر
11/1
10/1
% خاکستر
54/0
92/0
2-8-3- فرآوری وتبدیل کاساوا
عمر مفید کاساوا تنها چند روز است و خواص ویژه خود را از دست می دهد اگر برگها ی کاساوا دو هفته قبل از برداشت حذف شوند عمر مفید آن دو هفته طولانی تر می شود. قرار دادن ریشه در پارافین یا موم یا ذخیره کردن آنها در کیسه پلاستیکی خطرات آن را کاهش داده و عمر مفید آن را به 3 تا 4 هفته افزایش می دهد ریشه پوست گیری شده را می توان منجمد کرد.روش سنتی عبارتست از بسته بندی ریشه در مالچ مرطوب برای تمدید عمر مفید آن می باشد. ریشه های خشک را میتوان کوبید و به آرد تبدیل کرد در خلال فرآیند کوبیدن ریشه ،ذرت را میتوان اضافه کردتا پروتئین آرد افزوده شود. آرد کاساوا دارای ظرفیت نگهداری آب زیادی می باشد و از آن در تهیه پخت نان، کیک، کراکر و پودینگ استفاده می شود. بعضاً آرد کاساوا با مشتقات جزئی ممکن است بعنوان جانشین آرد گندم در تهیه نان استفاده شود .نانی که بطور کامل از آرد کاساوا تهیه شده در آمریکا به بازار عرضه شده و نیاز افراد دارای آلرژی به آرد گندم را برآورده کرده است.ریشه های تازه را میتوان بصورت قطعه های نازک کاملا سرخ کرده و محصولی مشابه چیپس سیب زمینی تهیه کرد.ریشه ها را میتوان پوست گیری رنده کرده و با آب شستشو نمود و نشاسته را استخراج نمود و همچنین پروتئین برگ را میتوان به خوراک دام اضافه نمود]26[. در آفریقا فرآوری ریشه به چند روش مختلف صورت میگیرد .آنها ممکن است برای اولین بار در آب تخمیر شده سپس آنها را به وسیله آفتاب خشک کرده برای ذخیره سازی یا رنده نمودن آن سپس خمیر تهیه می نمایند و می پزند نوشیدنی های الکلی را نیز می توان از ریشه کاساوا تهیه نمود.برگهای جوان حساس متواند به عنوان سبزی های معطر خوراکی مورد استفاده قرار گیرد که حاوی سطوح بالایی از پروتئین می باشد. استفاده های صنعتی از کاساوا و فرآیند تبدیل آن در کارخانجات و تولید محصولاتی شامل کاغذ سازی ،پارچه ،چسپ ،شربت فروکتوز ، سوخت زیستی ، خوراک دام و کیسه های زیست تخریب پذیر می باشد]29و27[.
2-9- معرفی پونه ( مرز نجوش )
گیاهان متعلق به جنس مرزنجوش از نظر ترکیبات معطر غنی بوده و از قرن ها پیش بعنوان ادویه مورد استفاده بوده اند. گیاه بومی اروپا بوده و در شروع قرن بیستم وارد آمریکا شد ]62[. در کشور ما دو گونه ارگانوم ولگار (پونه کوهی بومی ) و ارگانوم مَجورنا ( کشت شده ) رشد می کنند ]58و21[. براساس گزارش های تایید شده، جنس مرزنجوش یکی از مطالعه شده ترین گروه های گیاهان خانواده نعناع در خصوص محتوای ترکیبات شیمیایی آن بوده است . به عنوان مثال در گونه ارگانوم ولگار میزان اسانس 5/1-5/0 درصد بوده و ترکیبات اصلی آن کارواکرول و تایمول هستند ]62[.
2-9-1- خصوصیات گیاه شناسی و فیتوشیمیایی
جنس مرزنجوش دارای گونه های زیادی است. دو گونه مرزنجوش اروپایی و مرزنجوش مدیترانه ای استفاده درمانی دارند و شامل ارگانوم مَجورنا و ارگانوم ولگار می باشد. در اینجا به معرفی ارگانوم ولگار لامیناسه میپردازیم .
2-9-1-1- ارگانوم ولگار لامیناسه
به زبان انگلیسی ویلد مرجورم، کومون مرجورم و ارگانی گفته می شود. نام فارسی گیاه پونه کوهی از اعضا خانواده لامیناسه است . این گیاه از روزگاران قدیم مورد استفاده درمانی قرار گرفته و حتی در زمان ارسطو برای آن اثرات عجیبی قائل بوده اند. گیاه چوبی پایا به ارتفاع 30 تا 90 سانتی و دارای بوی معطر که به حالت خودرو در نواحی خشک ، سواحل دریاها ، دامنه کوهستان ها و جنگل ها می روید . به علاوه به منظور استفاده های درمانی نیز پرورش می یابد از مشخصات آن این است که ساقه راست منشعب، پوشیده از کرک و به رنگ سبز مایل به قرمز دارد .برگ های آن بیضوی به رنگ سبز تیره و پوشیده از کرک در سطح تحتانی پهنک و در کناره های آزاد آن است. گل های مجتمع آن در خرداد تا مرداد ماه ظاهر می شود رنگ گلی یا سفید دارد. هریک از گل های آن دارای کاسه منتهی به 5 دندانه مساوی و جام بزرگ تر از کاسه است . درون جام گل چهارپرچم ( دو بزرگ و دو کوچک ) جای دارد میوه آن چهار فندقه و محصور در بقایای کاسه گل است و این وضعی است که در عموم گیاهان این تیره دیده می شود ]55 [. این گونه گیاه علفی در ایران چند ساله بوده و سه زیرگونه دارد که معمولاً در مناطق جنگلی و روی دیواره های پرشیب و گاهی در میان صخره ها می روید. زیرگونه ها شامل: ارگانوم ولگار لامیناسه. ساب اسپی. ولگار، ارگانوم ولگار لامیناسه. ساب اسپی. گرسیل و ارگانوم ولگار لامیناسه. ساب اسپی. ویرید هستند ]58 [.
شکل (2-3): شکل گیاه پونه کوهی
2-9-2- محل رویش
گیاه به طور معمول در سراسر آسیا ، اروپا و افریقای شمالی رشد می کند. در ایران درنواحی مختلف شمال مانند گیلان ( آر بوستان ، لاهیجان ، آستارا ) ، مازندران ( جنوب چالوس ) و نیز در آذربایجان ( کالیبار ،کوه قره داغ ، دامنه اهر ) و کردستان ( مریوان ) می روید .
ترکیبات گیاه : ارگانوم ولگار شامل موارد زیر است ( شکل شماره 2 – 5 ) :
شکل (2-4): ترکیبات گیاه ارگانوم ولگار (پونه کوهی) ]55[.
1- اسانس فرار ( 1-15/0 درصد) عناصر اصلی آن کارواکرول (70-40 درصد ) ، گاما – ترپی نن (8-1 درصد ) ، پی- سیمن (10-5 درصد) ، آلفا – پینن ، میرسن و تیمول هستند .
2- فلاونوییدها ازجمله: نارینجین
3- مشتقات کافئیک اسید مخصوصاً رزمارینیک اسید( 5 درصد ) ]55 [.
ترکیب شیمیایی اسانس برحسب محل رویش تفاوت کلی دارد یومنی و بنتیس ( 1905) ضمن بررسی اسانس ناحیه سیسیل ، معادل 44 درصد کارواکرول از آن به دست آوردند .در صورتی که پَنترو از تقطیر گیاه از ناحیه مذکور، اسانس آن را شامل 50 درصد از فنل ها (تقریباً به طور مرکب از تایمول) مشاهده کرد]55[.
2-9-3- آثار فارماکولوژیک پونه
گیاه پونه دارای آثار متنوعی است مهمترین اثرات آن شامل : اثرات ضدمیکروبی ، آنتی اکسیدانی ، ضد دیابتی ، اثر بر سیستم ایمنی ، اثر بر طول عمر ، سمیت سلولی و اثرات آنتی موتاژنی می باشد .
2-9-3-1- اثرات ضدمیکروبی
خواص ضد میکروبی و ضد قارچ در کارهای بسیاری گزارش شده است. یافته های این بررسی ها علاوه بر اثر مهاری برضدمیکروب های پاتوژن انسانی، اثر مهاری ضد برخی پاتوژن های گیاهی]71[. حیوانی]47 [و هم چنین عوامل فساد مواد غذایی ]56 [را گزارش کرده اند . برطبق بررسی جامع کالمبا و کونیکا در سال 2003 ،این گیاه همراه با آویشن ، مریم گلی ، مروه ، میخک و کافور جز قوی ترین گیاهای دارای اثرات ضد میکروبی معرفی شده اند ]51 [.
2-9-3-2- اثرات ضد باکتری
سوکمن و همکاران، اثر ضد میکروبی اسانس گونه ای از پونه را مورد بررسی قرار دادند در این مطالعه 35 باکتری و 18 قارچ بررسی شدند. از این میکروب ها، 27 باکتری و 12 قارچ به اسانس پونه حساس بودند و رشد آن ها توسط اسانس مهار شد . از جمله گونه های باکتریایی حساس اشریشیاکلی ، سالومنلا ، پروتئوس ، کلبسیلا ، انتروباکتر ، بروسلا و استافیلوکوکوس اورئوس را می توان نام برد. آنالیزاسانس با GC-MS,GC ، 38 ترکیب را مشخص نمود که به نظر می رسید مهم ترین آنها از لحاظ اثر کارواکرول باشد ]72 [.در بررسی دیگری مشاهده شده اسانس پونه قویاً مانع رشد میکروب های تولید شده در غذا شامل استاف. تایفی موریوم ، استاف. انتریتیدیس ، لیستریا. مونوسایتوژن ، استاف. اورئوس ، باسیلوس. سرئوس و اشریشیاکلی شد]28[.
2-9-3-3- اثر ضد ویروسی
در مطالعه سوکمن هم چنین اثر عصاره های مختلف پونه بر ویروس آنفوانزای نوع A و ویروس تب خال نوع 1 ( HSV-I ) بررسی شد . ویروس در محیط کشت سلول های کلیه سگ رشد داده شد و عیار عفونی کننده آن به دست آمد. از گیاه عصاره های هگزانی، دی کلرومتانی و متانولی تهیه شد. از این عصاره ها فقط عصاره متانولی توانست به طور قوی و وابسته به دوز تکثیر ویروس تبخال را در سلول های کلیه مهار نماید. ترکیب مؤثر احتمالی اسیدهای فنلی بخصوص رزمارینیک اسید در نظرگرفته شده است ]72 [.
2-9-3-4- اثر ضد مخمر و ضد قارچی
تامپی یر و همکاران، تأثیر اسانس چند گیاه از جمله پونه را بر ضد کاندیدا. آلبیکانس بررسی نمودند. پس از 7 روز اسانس های پونه، مرزه ، نعناع و دارچین حداکثر فعالیت مهاری را بر ضد مخمر داشتند ( MIC=500PPm ) آنالیز کروماتوگرافی بیانگر این بود که قوی ترین ماده مؤثر کارواکرول ( MIC=100PPM ) بود ]75 [.
2-9-3-5- اثرات ضد انگلی
دریک بررسی اثر اسانس امولیسیفیه گیاه پونه کوهی در سیزده فرد مبتلا به آلودگی با انگلهای روده ای شامل اندولیمکس نانا، انتموبا هرتمنی و بلاستوسای هومینیس و دارای شکایت های گوارشی بررسی شد اسانس امولیسیفیه پونه به صورت قرص های خوراکی 200 میلی گرمی روزانه و به مدت 6 هفته مصرف شد. بهبودی کامل در همه موارد مشاهده شد ]37 [.
2-9-3-6- اثرات آنتی اکسیدان پونه
پونه از مهم ترین منابع گیاهی دارای آنتی اکسیدان های فنلی است. نتایج این بررسی ها نشان داد گونه ارگانوم ولگار حاوی سطوح بسیار بالا و گونه ارگانوم مَجورنا حاوی سطوح متوسطی از آنتی اکسیدان های تغذیه ای (به ترتیب 153-100 میلی مول و 69-42 میلی مول در 100 گرم گیاه خشک) می باشند]73[.
2-10- استفاده بالینی گیاه
بخش های مورد استفاده : روغن استخراج شده از گیاه تازه یا خشک شده طی فرآیند تقطیر با بخار ، بخش های هوایی گیاه (برگ و گل ) که در فصل گل دهی چیده و خشک شده، تمام گیاه تازه در فصل گل دهی می باشد]55[. موارد استفاده ارگانوم ولگار برای بیماری های تنفسی مانند سرفه ، التهاب مخاط برونش ، قاعدگی دردناک ، اختلال هضم ، روماتیسم مفصلی، بیماری های کلیوی ، و به عنوان مقوی و معرق و تسکین عصبی (به صورت حمام) می باشد. شکل مورد استفاده بصورت دم کرده ، دهان شویه ، استحمام می باشد]55 [.
2-11- اساس عملکرد عصاره روی باکتری ها
اسانس ها بیش از 6 ترکیب خاص دارند. ترکیبات مهم بیش از 85% اسانس را تشکیل می دهد ترکیبات

مطلب مرتبط :   پایان نامه با کلید واژه هایفلزی، تغییر، میله

دیدگاهتان را بنویسید