انواع ماست و مواد مغذی آنها | سبزیجات

شکلای جور واجور ماست

ماست پاستوریزه

این ماست با روشی که در مطلب 

" جفت و جور و تولید ماست "  توضیح داده شد، تولید می شه و موندگاری اون در یخچال حدود ۱۴ روزه.

ماست استریل

بعضی وقتا واسه افزایش مدت نگهداری ماست، اونو پس از تولید و تنظیم شدن اسید، به وسیله دستگاه مخصوصی، گرما داده و استریل می کنن. بعد در شرایط استریل بسته بندی می کنن. این نوع ماست دارای موندگاری طولانی چهار تا شش ماهه. البته باید در نظر داشت به دلیل اینکه در این روش باکتریای ماست از بین می رن، بعضیا خواص ماست تازه رو واسه اون قائل نیستن.

دوغ 

ماست چکیده

این محصول رو با کم شدن آب ماست، تولید می کنن. عمل کم کردن آب ماست به وسیله دستگاه یا کیسه های کتابی انجام می شه. موندگاری ماست چکیده به دلیل داشتن اسید بالا حدود ۱۰روز در دمای یخچاله.

کشک 

این محصول در اصل فراورده خاص ای از ماست با موندگاری طولانیه . واسه جفت و جور این محصول، ماست رو پس از فرموله کردن، گرما دادن و حذف آب اضافی به صورت تغلیظ شده یا خشک در میارن.

قره قروت

این فرآورده محصول جانبی در تولید ماست چکیده س. واسه جفت و جور قره قورت معمولاً 

آب ماست  رو ( بخشی از ماست رو که هنگام تغلیظ از اون جدا می شه ) به وسیله گرما تغلیظ کرده و بسته بندی می کنن. این محصول بسیار ترش مزه بوده و به عنوان چاشنی همراه غذاهای جور واجور مصرف می شه.

ماست منجمد

این محصول به نام بستنی ماست هم معروفه که در کشورای خارجی هست. در این فراورده پس از فرمولاسیون، ماست رو در فریزرهای بستنی ساز منجمد کرده و به صورت دسر مصرف می کنن.

ماست میوه ای

تولید ماست میوه ای در دنیا بسیار رایجه و طرفداران زیادی هم داره. واسه تولید این محصول روشای مختلفی هست که در زیر به چند نمونه اون اشاره می شه:

الف- تولید ماست میوه ای با به کار گیری اسانس و رنگ خوراکی

در این روند، رنگ و طعم میوه مورد نظر رو همراه با مواد پایدار کننده به ماست اضافه و بسته بندی می کنن. معمولاً در این روند از اسانسای مصنوعی ( شیمیایی ) استفاده می شه که مصرف اون در بعضی کشورها با محدودیت همراه س.

ب- ماست میوه ای با مربا یا مارمالاد میوه

در این موارد ماست رو با مربا یا مارمالاد میوه و مواد پایدار کننده مخلوط کرده و بسته بندی می کنن. در بعضی موارد، ماست و میوه رو به صورت جداگونه بسته بندی کرده و به صورت بسته های دو قلو به فروش می رسونن و مصرف کننده هنگام مصرف اونا رو باهم مخلوط می کنه.

ارزش تغذیه ای ماست

در طب قدیم فواید زیادی رو واسه ماست قائل بودن که بیشتر اونا مورد تایید علم جدید هم قرار گرفته. یافته های علمی نشون داده که ماست دارای ارزش تغذیه ای بالاییه. پس در زیر به بعضی از ویژگیای اون اشاره می شه.

آدمایی که دچار نبود تحمل لاکتوز ( قند موجود در شیر ) هستن، می تونن به جای شیر از ماست استفاده کنن، بدون اینکه مشکلات به وجود اومده به وسیله نبود تحمل لاکتوز در اونا بروز کنه، چون لاکتوز موجود در شیر به وسیله باکتریای ماست تبدیل به اسیدلاکتیک می شه. بررسیا نشون داده که تجزیه لاکتوز به وسیله باکتریای ماست، حتی پس از هضم هم ادامه داره.

پروتئینای ماست

به دلیل تغلیظ شیر موقع جفت و جور ماست ، مقدار پروتئینای ماست در مقایسه با شیر در حجم مساوی بیشتره. به دلیل تاثیر آنزیم باکتریای ماست روی پروتئینای شیر، توانایی هضم پروتئینای ماست بیشتر و آسون تر می شه.

چربیای ماست

ماست رو میشه با در صدهای جور واجور چربی جفت و جور کرد. پس آدمایی که تمایل به خوردن چربی شیر ندارن، مصرف ماست کم چربی بهتر از شیر کم چربیه. چون 

شیر کم چربی  بیشتر از اندازه رقیق و آبکی به نظر می رسه و این از نظر مصرف کننده عالی نیس.

ویتامینا و مواد معدنی ماست

به دلیل بالاتر بودن ماده خشک ماست در مقایسه با شیر، اندازه املاح و ویتامینای اون در مقایسه با شیرهم حجم، بیشتره. هر چند که درزمان گرما دادن، پاره ای از ویتامینای موجود در شیر کم میشه، اما بعضی از این ترکیبات به وسیله باکتریای ماست اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین روند تولید، به مقدار زیادی ساخته می شن.

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *